Team 2. Georganiseerde criminaliteit
& Ondermijning
WHY?Bij ondermijnende criminaliteit staat het ondermijnende effect op de samenleving centraal. Hierbij gaat het niet alleen om onzichtbare verwevenheid van onder- en bovenwereld zoals het witwassen van drugsgelden, maar bijvoorbeeld ook om wijkkoningen die rijk zijn geworden met crimineel geld en een zichtbare machtspositie hebben verworven. Deze criminelen maken vaak gebruik / misbruik van kwetsbaren in de samenleving, bijvoorbeeld door hen te ‘verleiden’ tot hennepteelt en hen te intimideren om bijvoorbeeld geen melding / aangifte te doen van een schietpartij.
|
Wat en voor wie? De kwetsbaren in de samenleving waren de oorspronkelijke doelgroep. Gaandeweg heeft het team de focus verlegd naar de ‘omstanders’ van deze kwetsbaren oftewel de betekenisvolle vertrouwenspersonen in de wijk. Dit aangezien de kwetsbaren vanuit zichzelf niet snel in beweging zullen komen en zij vaak inmiddels in een zodanige lastige situatie zitten dat zij niet snel weerstand kunnen bieden tegen ondermijnende criminelen en in bepaalde gevallen zich ook erdoor voelen aangetrokken. Vandaar dat het team is uitgekomen op de ‘schil’ rondom de kwetsbaren; de betekenisvolle vertrouwenspersonen in de wijk die zicht kunnen krijgen op de criminele praktijken en ook bij machte zijn om daartegen in beweging te komen en kwetsbaren wellicht weerbaarder te maken.
Gezien het voorgaande is het team op de volgende meer afgebakende innovatievraag uitgekomen: “Hoe creëren we meer betekenisvolle vertrouwenspersonen in de wijk, zodat criminelen minder goed voet aan de grond krijgen en minder vat krijgen op kwetsbaren?” |
Team Power
"De samenleving is van de burgers,
waarom versterken we die niet (empowerment)?"
Inspiratie en links
http://www.bd.nl/regio/tilburg-e-o/tilburg/professor-fijnaut-is-nu-%C3%A9cht-weg-bij-tilburgse-universiteit-1.6419779

Criminelen in het nauw; crisis op de hennepstekjesmarkt |